vrijdag 20 juni 2008

Treintjes kijken

Lake Louise, de parel van de Rocky Mountains. Iedereen kent eigenlijk wel de foto’s van de in het meer spiegelende berg met sneeuw. De meest bekende foto van Canada, zeggen ze. Eerlijk gezegd hadden we niet zo’n zin in zo’n drukke plek dus we gingen vanmorgen al vroeg maar dat vroeg werd wat later want soms moeten er boodschappen gedaan worden. En tja, in verband met de turbulentie tussen de bergen geen rimpelloos meer en goed spiegelde berg. Voor ons geen probleem maar voor de tientallen aziaten die hier waarschijnlijk precies een uur voor hebben, een heel gedoe. Met toestellen en statieven maar rond lopen en kijken. En de dames in allerlei posities goed voor de lens krijgen, balancerend op de stenen aan de rand van het meer. Heel idyllisch maar ook dus heeeel gewoon. We hebben er twee caches gedaan dus ook onze wandeling weer binnen. Gelukkig weinig klimwerk.

Verderop houden we ons over de kunst van het tunnelbouwen. Treinen hebben een maximum aan de te overbruggen schuinte en in Kicking Horse Valley is dat 5,2%. En dat lukt niet met een bochtje, Dus hebben ze begein 1900 met behulp van Zwitserse tunnelbouwer twee halfronde tunnels in de bergen gehakt zodat de trein een soort loop maakt. Je ziet op een bepaalde plek de trein langsrijden naar de eerste loop. Je ziet de trein lager weer terugkomen en dan opnieuw een tunnel in voor de tweede loop en nog lager uitkomen. Ik heb al verteld dat de treinen wel tot anderhalve kilometer lang zijn. Dus op een bepaalde plek zie je de trein bovenlangs, middenin de tunnel ingaan en onderaan eruit komen. Niet een paar seconden maar tellen lang zie je dus drie keer dezelfde trein. En trouwens, een coupe blijkt bijna 2 minuten over de tweede loop te doen.

Verder via Golden naar Radium Hot Springs waar we eens heerlijk in de zon in warm water hebben liggen weken, kijkend naar de bergen en ja hoor, het ligt pas langs de doorgaande weg. Gekke jongens hoor, die Canadezen. De bron is er natuurlijk langer dan de weg 

Machtig mooi weer, machtig mooie omgeving, machtig mooie dag. Alweer 

Geen opmerkingen: