woensdag 11 juni 2008

Het lijkt droog te kunnen zijn in Canada

Hell’s Gate – Cache Creek

Vandaag geen geklaag over het weer, we weten nu dat het zonnetje kan schijnen. We zijn vanmorgen in Hell’s gate geweest, een nauwe kloof van 32 meter in de Fraser Rivier. Onstuimig wild, overweldigend om te zien. Er hangen tekeningen en foto’s hoe de kabelbaan over de rivier, aangelegd is. Indrukwekkend. Er wordt steeds als het water laag staat, een vissersladder aangelegd. Er liggen er nu 4 op verschillende hoogtes. Het gebied van hier tot ver in Amerika valt onder departementsbescherming en er worden op verschillende plaatsen vissersladders aangelegd om er voor te zorgen dat de rode zalm de rivier kan optrekken. Er wordt ook geen hout meer vervoerd door de rivier om de zalm meer leefruimte te geven. Voor vervoer goederen zijn nu immers aan beide zijden treinsporen. Er zijn nauwelijks bruggen over de Fraserrivier. Dus als een gedeelte van de weg afgesloten is door sneeuw (en dat komt in de winter regelmatig voor) dat moet je maar omrijden, zo’n 200 km bijvoorbeeld.

De treinen zien er indrukwekkend uit, zoals bijna alles in Canada ;) We hebben er eentje geteld, lokotief met 125 ja 125 wagons waarop 1 of 2 zeecontainers staan. Hoe lang zijn die, zo’n 10 meter, een paar meter tussenruimte….. dus een trein van anderhalve kilometer. Nou begrijpen we ook waarom we haast nooit een spoorwegovergang tegenkomen.

Vandaag weer gecachet o.a. in het plaatsje Lytton. Nou das echt een wereldstad en bepaalde onderdelen van de olympische winterspelen in 2010 worden hier afgehandeld. Ze zeggen wel Vancouver maar ach een kniesoor die daar op let. Hier wordt al druk gehandeld in merchandising voor de winterspelen. Eén van de caches lag vlakbij het visitors information centre dus daar liepen we maar eens naar binnen. Van het één kwam het ander en we hebben één van de dames een demo gegeven van geocaching en we zullen daarover nog contact hebben met de eigenaar van de caches aldaar. En dankzij hun tip aten we een overheelijke salmonburger.

Het landschap is zooo mooi, we genieten en kijken onze ogen uit, Wij rijden luxe in een camper maar als je je voorstelt hoe de pioniers hier werkten en woonden, wordt je daar even stil van.

We rijden vandaag het stuk van gisteren terug tot Cache Creek en het ligt in de bedoeling morgen naar Wells Gray Provincial Park te gaan en als het weer zo heerlijk blijft, blijven we dan misschien ook wat langer op een parkcamping. Geen internet, geen stroom dus vanavond moet ik echt aan de bak. Loggen loggen loggen, hoop dat mijn vertaalster me kan bijhouden. Troost je Krishna, het wordt nu ws wat rustiger.

Geen opmerkingen: