donderdag 12 juni 2008

de natuur in

Cache creek – Well’s Gray National Park

Een dag van uitersten, stralende zon en gewoon heet tijdens ons bezoek aan het museum van de indianen bij Kamloops. De geschiedenis van de pioniers wordt ons wel duidelijk maar we misten nog het verhaal van de originele bewoners. En dat is indrukwekkend. Het museum bevat veel foto’s en de nadruk ligt op het leren van de oude gebruiken aan de kinderen van nu. Buiten is een groot park met o.a. kruiden en woningen voor de winter. Opgravingen heben aangetoond dat in dit gebied al 4000 jaar indianen wonen. Hun oorspronkelijke gebied was ong. 80.000 km2 totdat de pioneers ze uitmoorden, verplicht onderwijs gaven in engels, ze te werk stelden in fabrieken en mijnen. Nu hebben ze hier en daar een stuk land. Onderweg hebben we een paar van die gebieden doorkruist, er staat dan steeds dat je het gebied betreedt van chief Joe bijv. en dat zijn regels geldig zijn. Indianen zijn ook de enigen die voor hun werk mogen vissen in de rivieren in Britisch Columbia. Sinds de jaren tachtig gaan de pioniers en de indianen met meer respect met elkaar om. Zo’n park als dit is hier het gevolg van. Als je je ogen wat dichtknijpt en de snelweg wegpoetst, waan je je in oude tijden. Zeker een bezoek waard. Er vlakbij liggen scholen en zelfs een universiteit speciaal voor de indiaanse bevolking..

Daarna na Well’s Gray Park. Een prachtige rit door schitterend prairiegebied. We slaan nog wat eten en drinken in bij Clearwater en als we een halfuur later uit de winkel komen, zijn er ineens weer die wolken. We eten nog wel buiten maar droog is het dan niet meer. Jammer maar wat we bij beter weer zien is al zooo moooi en indrukwekkend dat we gewoon de bewoners blijven geloven: overmorgen wordt het beter.

We staan nu weer op een parkcamping, 70 km van de ingang van het park. In totaal zo’n 30 personen dus wat betreft behoorlijk rustig. En dan is het heerlijk als je je eigen Charlie bij je hebt, kun je toch eten klaarmaken en droogzitten. Stil is het echter niet, de rivier is woest en schuimend.

Geen opmerkingen: